Kennisbase uitzendkrachten

Een woning zoeken in Nederland

Back

Een woning zoeken in Nederland

Als je in Nederland gaat werken moet je natuurlijk een dak boven je hoofd hebben. Maar hoe vind je nu een woning? Als je een woning wilt huren kan je in Nederland terecht bij woningbouwverenigingen en verhuurmakelaars. Je kan twee soorten woningen huren: sociale huurwoningen en woningen in de vrije sector. Om huurwoningen voor mensen met een lager inkomen betaalbaar te houden zijn er sociale huurwoningen. De woningbouwverenigingen bouwen, verhuren en beheren deze huurwoningen.

Voor sociale huurwoningen wordt een maximale huurgrens gehanteerd van
€ 710,68* per maand als je ouder bent dan 23 jaar. Ben je ouder dan 18 jaar, maar jonger dan 23 jaar? Dan is de maximale huurgrens € 414,02*. Wordt een woning voor een hoger bedrag per maand verhuurd? Dan spreek je van een woning in de vrije sector.

Als je een sociale huurwoning huurt, heb je vaak recht op huurtoeslag. Het hangt van de hoogte van je inkomen af of je hiervoor in aanmerking komt. Woon je samen? Dan mag het inkomen van jullie samen niet hoger zijn dan € 30.150* per jaar. Heb je geen toeslagpartner dan mag je inkomen niet hoger zijn dan € 22.200* per jaar.

*Bron: Belastingdienst 2017

Hoe kom ik aan een sociale huurwoning?

Als je in aanmerking wilt komen voor een sociale huurwoning moet je je eerst inschrijven bij een woningbouwvereniging. Als je dat hebt gedaan reageer je op woningen die vrijkomen. Het kan soms lang duren voordat je een sociale huurwoning krijgt. Soms is het mogelijk een urgentieverklaring te krijgen waardoor je eerder een woning toegewezen krijgt. Vraag aan de woningbouwvereniging wat de regels hiervoor zijn.

Hoe huur ik een woning in de vrije sector?

Een woning in de vrije sector huren kan op verschillende manieren. Je kan contact opnemen met een verhuurmakelaar in de plaats waar je wilt wonen. Zij bemiddelen tussen jou en de verhuurder. Maar kijk ook eens naar advertenties in de plaatselijke krant of lees briefjes die mensen in de supermarkt ophangen. En vertel natuurlijk zoveel mogelijk mensen in je omgeving dat je een woning zoekt. Het gebruik van sociale media, zoals Facebook, kan je misschien ook helpen. Een woning in de vrije sector in Nederland is niet goedkoop, maar je hebt wel snel een woning.

Was this helpful